Jump to content

Recommended Posts

Hey Folks, 

I’ve had my Shimpoo VL Lite for about a year and a half now (bought it new) and the other day I noticed it was rotating and then kicking off, then rotating then kicking off over and over again with steady pressure on the foot pedal. I switched it off and back on again which seemed to solve the issue and I threw some pots with it functioning normally. Today went to throw and it did the same thing, I tried to reset it and now it won’t turn on. No light on the power switch and obviously no wheel rotation. I don’t know much about electrical stuff but I think it may have blown a fuse? Although I think that may be a symptom of a bigger issue. Anyone else had an issue like this or know how to troubleshoot? Thanks!

Link to post
Share on other sites

Is there a fuse on the wheel control box? Start with inspecting that and see if it came loose, or if jiggling it makes it work. Sometimes the fuse holders go bad and need to be replaced. Also try jiggling the power cord and see if you get any response. And make sure the outlet it's plugged into is still working. After that things get more complicated.

Link to post
Share on other sites

Hey folks, thanks for the responses. I just wanted to give an update on my wheel. Luckily the local ceramics store I bought from was able to take a look. At first they thought just needed to reset the potentiometer, but that didn't fix the issue. Turns out the switch was bad. Ordered a new switch from Shimpo and should be able to put it in this week. It was still under warranty so no cost to me (and thank goodness did not have to ship my whole wheel to Illinois for Shimpo to diagnose). I'll post again when I get my wheel back and confirm it's in working condition!

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

Hey folks, went to throw today and having the exact same issue as before: my wheel is starting up and then the motor dies. Starts ups again a few seconds later and the motor dies. This is with the pedal pressed to the floor. I’m so frustrated with shimpo, this is what was happening back in September before the switch completely died. They replaced the switch and reset the potentiometer and it worked for a bit. I bought this wheel brand new less than two year ago and I already feel like I have to replace it. I’m so disappointed. It’s so frustrating to prep a ton of clay, sit down for a 3-4 hour throwing session and not be able to throw, especially with the holidays right around the corner. I just can’t rely on my wheel.

Link to post
Share on other sites

Took the foot pedal apart and tried resetting the potentiometer,  no luck. I think the potentiometer needs to be replaced, but I’m not certain that’s the root of the issue. I’m going to get it looked at tomorrow at my local ceramic shop and see if they can fiddle with it. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.