Jump to content

Search the Community

Showing results for tags 'arc'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Ceramic Arts Daily Forums
    • Forum FAQ & Terms of Use
    • Studio Operations and Making Work
    • Clay and Glaze Chemistry
    • Equipment Use and Repair
    • Business, Marketing, and Accounting
    • Educational Approaches and Resources
    • Aesthetic Approaches and Philosophy
    • Int'l Ceramic Artists Network (ICAN) Operations and Benefits
    • Ceramic Events of Interest

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


AIM


MSN


Website URL


ICQ


Yahoo


Jabber


Skype


Location


Interests

Found 1 result

  1. Maj0rMalfunct10n

    Paragon Electrical Arc Issue?

    Hi, Had a bit of a scare on the weekend. I have a Paragon Model LT-3K kiln, and have run it for three years without much issue. I was firing cone 06 on the weekend and was moving the top temperature dial from 1 to 2 and I saw a flash on the top side of the kiln while adjusting the knob. I looked into the kiln as the lid was notched open at this point and the top element was on. I called my local Paragon dealer and they asked if I had vacuumed the coil channels recently, and I replied no. She said sometimes if a bit of glaze gets in there it can create a small arc. She said if the element is still working it should be ok. As the kiln was working fine, and I could not get the flash to occur again (I tried to adjust the temp using the knob up and down) I continued on with the fire. Fast-forward 5 hours, the lid is closed, and plugs are in. The kiln is not at Max heat yet but pretty close. As I move the top knob to 5.5 on the dial setting a large flash occurs, very bright, with an audible pop. The flash (what I think is an arc) then knocks the power to the whole house out. The kiln is in the garage and I have a dedicated 30A breaker for it. I went to the basement and tripped the breaker restoring power. I went back to the garage, the kiln didn’t reach temp so the kiln sitter had not tripped, the power light however was not on. I unplugged the kiln, and let it cool. Yesterday I unloaded it and there was nothing touching the walls or coils in the kiln. I don’t feel that I have glaze in any of the coil channels. I am at a bit of a loss to what may have happened. Paragon is closed today as is my local dealer. I plan to have an electrician look at it, but would like to give some direction to him. Any thoughts on what may have happened? Thanks ~Mal
×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.